neděle 3. května 2015

To-Be-Read #13 - Spočítej hvězdy

Ahoj!
Po skoro 3 měsících je tu další díl tohoto projektu. A dneska jsem si z mého TBR listu vybrala knihu, jejíž autorku určitě všichni znáte!

Jde tedy o knihu Spočítej hvězdy, kterou napsala Lois Lowry. Ne? Jméno Vám nic neříká? Lois Lowry(ová) je autorkou knihy Dárce, která se dočkala dokonce i filmového zpracování.

Anotace: Kniha světoznámé americké autorky, jejíž mnohonásobně vyznamenaný román Dárce se dočkal také filmové podoby, zavede čtenáře do Dánska v době druhé světové války. Dvě kamarádky Annemarie a Ellen si zatím válku nijak neuvědomují, pociťují ji snad jen v tom, že už se v obchodech nedá koupit tolik věcí, zvláště jejich oblíbených sladkostí. Válečné hrůzy však náhle a brutálně vtrhnou do jejich života, když Němci začnou v okupovaném Dánsku pronásledovat Židy. Ellen je totiž Židovka a ocitá se v ohrožení života. Annemariini rodiče se rozhodnou malou kamarádku své dcery zachránit...

Příběh je tedy o dvou dívkách a o jejich pohledu, tedy pohledu dvou desetiletých dívek na 2. světovou válku. Spočítej hvězdy je u nás v prodeji něco málo přes měsíc. O to víc mě překvapilo, že u nás v knihovně už byla k dostání, no a přeci jsem ji tam nemohla nechat! Takže mám tuto knihu u sebe v poličce, a časem se na ní vrhnu.

Na Databázi knih je kniha hodnocena 93 % avšak hodnotilo ji pouze 14 lidí, takže se to tak nemůže počítat. Nicméně na Goodreads je kniha hodnocena 4,1 hvězdičkami. V originálu se kniha jmenuje Number the Stars a poprvé vyšla už v roce 1989.

Doufám, že se Vám tento díl líbil, jelikož jsem trošku pozměnila formu tohoto článku. S přáním hezkého dne, WeRonnie! :)

4 komentáře:

  1. I já bych si tuhle knihu ráda přečetla, snad už teď v květnu! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Dárce mám spadeno už delší dobu. Tahle knížka mi přijde mnohem zajímavější, tak doufám, že mě (a ani tebe) nezklame. :-)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)