sobota 26. července 2014

Jestli zůstanu - recenze

Jestli zůstanu - recenze

Autor: Gayle Formanová
         Díl: 1.
         Počet stran: 184
         Rok vydání: 2011
         Nakladatelství: Ikar
Anotace: Šestnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat. 

Obálka: Moc se mi nelíbí. Mia je tam taková nevýrazná, světlá (v záři reflektorů :D ). Na cellu sedí motýl a to nechápu proč... v knížce se neobjevil ani jednou při nějaké důležité scéně tak fakt nevim :\ Asi si říkáte že se starám o kraviny ale mě to opradu štve že Miu moc nevidim :D.

Děj: Mia, velmi nadaná cellistka doposud žije klidný život. Její rodiče se mají rádi, má bratra se kterým se nehádá a má super kluka, který ji velmi podporuje. Cestou na rodinný výlet však mají autonehodu, rodiče jsou na místě mrtvý a bratr je vážně zraněný. Miu ale však nic nebolí, nějakou náhodou ji nehoda vyhodila z auta do příkopu a je v pořádku. Pak ale uviděla svoje tělo stále v autě. Byla v bezvědomý ale její druhé já k tomu nečinně přihlíželo. Mia se rozhoduje, jestli ten boj a utrpení za to stojí. Má-li se vrátit do světa, kde má nejlepší kamarády, bezva kluka a přijetí na Juilliard a přežívat s tím, že ztratila svojí nejbližší rodinu? Nebo to vzdát a odejít za svými rodiči?  Rozhodnutí, které změní celý její život.

Můj názor: Ano, kniha se ze dvou třetin odehrává ve vzpomínkách ale ty jsou vtipné a někdy i poučné a rozhodně to není tak, že bych je chtěla přeskočit. To fakt ne! Ale prostě ta jedna třetina, která se odehrávala v současnosti mě bavila o něco víc. Knihu jsem měla přečtenou opravdu rychle vzhledem k tomu, jak dlouho čtu.

Pocity po dočtení: Kniha se mi velmi líbila a hned jsem chtěla další díl. Ten však vyšel 
už v polovině roku 2011, ale dosud není přeložený do češtiny :( Jestli někdo máte neoficiální překlad tak vás moc prosím, abyste mi ho poslali na můj E-mail (verzapadlikova@seznam.cz) a budu vám strašně vděčná! Jestli však nikdo nemá tak si to prostě nějak přečtu v Angličtině no :D Jo a druhý díl je prý o dost lepší než první takže je to pro mě ještě horší.

Zajímavosti: Možná to už někteří vědí, ale vyjde film, který se objeví v českých kinech už 21. srpna! Ponese stejný název a Miu si zahraje Chloe Grace Moretz, kterou mám ráda a hrála v mnoha seriálech nebo v hororu 3:15 zemřeš 3:D

Doporučení: Knihu jsem si velmi užila a chtěla bych ji doporučit všem, protože myslím že by se to mohlo líbit každému. Knížce dávám 5 hvězdiček za její originalitu, zábavu a poučení v jedné knížce :) Verča

2 komentáře:

  1. Achjoo, tahle knížka vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je skvělá :3 není to nejlepší knížka co jsem četla ale je taková oddechová a fakt zajímavá. Super na léto i když se to odehrává v zimním období :D

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)