pátek 26. srpna 2016

Recenze - Will Grayson, Will Grayson

Will Grayson, Will Grayson - recenze

Autor: John Green, David Levithan
Originální název: Will Grayson, Will Grayson
Počet stran: 280
Rok vydání: 2016 (originál 2010)
Nakladatel: Yoli
Anotace (Databáze knih): zde

Will Grayson, kluk, který se stále utápí v depresích, který se chce zabít, který je gay. Už nějakou dobu si dopisuje s Izákem přes sociální sítě a začíná být alespoň trochu doopravdy šťastný, ale pak se ukáže, že to není žádný Izák, ale celou dobu to byla jeho "kamarádka".
Pak je tu druhý Will Grayson, říkejme mu t. d. w. g. (Ten Druhý Will Grayson), který je úplně odlišný od toho prvního Willa. t. d. w. g. je osamělý a nemá skoro žádné opravdové přátele. Vlastně má jen jednoho, Drobka, největšího gaye pod sluncem (né ale opravdu...).
Tihle dva ani nebydlí ve stejném státě, ale přesto se potkají. V sexshopu.

Nejdříve se musím vyjádřit k dvou hlavním postavám. Všude v komentářích i recenzích jsem četla, jak se někomu více líbil Will Grayson od Johna, někomu zase od Davida. A já jenom nechápu a doteď jsem ani nikde nenašla, čí Will je koho. Né opravdu, jestli to někdo na sto procent víte, určitě mi to napište, protože já opravdu nevím. Tak nějak mi ten Will, který se utápí v depresích sedí k Johnovi, ale těžko říct...

Co mě ale na knize nejvíce štvalo, bylo grafické provedení knihy. Tím nemyslím obálku, ale ten vnitřek. Velká písmena jste ta, hledali stěží. Uvozovky občas jako by neexistovali a dialogy vypadaly následovně.

já: proč?
t. d. w. g.: proč by jane pukla smíchy?
t. d. w. g.: tak to ti fakt nepovím.

Pak ale přišly části (tuším, že i tohle mělo odlišit autory, ale já stejně nevím, kdo co psal...), kdy jste v textu našly jak uvozovky, tak i velká písmena! Dále mě mátlo a vadilo to, že se každou kapitolu střídal jeden Will s tím druhým. Nikde totiž nebylo napsáno, o kterého Willa momentálně jde a já jsem se to dozvěděla až třeba po jedné straně díky místa, kde se nacházel. A aby to nebylo jednoduché, nestřídá se Will první s tím druhým ob jednu kapitolu, ale o jednom se mluví třeba dvě kapitoly a až pak se přesuneme k tomu druhému. Nevím, jestli to je pochopitelné z toho, co vám tu píšu, na co ale narážím, je to, že je to neskutečně zmatené!

Abych tu neříkala ale jen zápory, musím hlavně napsat, že kniha byla vtipná a zábavná. Homosexualita se tam samozřejmě vyskytovala často, ale v přijatelné míře (alespoň pro mě, protože já proti gayům nic nemám). Kniha Johna Greena nám opět připomněla, že láska je sice důležitá, ale pravý přátelé důležitější. Knize dávám 4,5 hvězd. Asi si říkáte, že je to hodně na to, že skoro v celé recenzi jsem vypisovala zápory, ale přeci nemůžu knihu soudit za to, že tam nejsou velká písmena a uvozovky. A když bych tohle přehlídla, kniha byla opravdu dobrá.


Snad se recenze líbila, protože tuhle knihu jsem dočetla ještě když byla škola (přesnější datum neznám :D) a už si to tak moc nepamatuji, vlastně bych si to nepamatovala skoro vůbec, ale už dříve jsem si napsala pár bodů, které bych měla zmínit. Jinak, tahle recenze je už 2 měsíce rozepsaná (nejsem si jistá, že jsem ráda, že blogger tyhle čísla zaznamenává :D ) a ani nevíte, jak jsem ráda, že jí mám konečně z krku! Užijte si zbytek dne!
WeRonnie ♥


7 komentářů:

  1. Mě se právě to grafické provedení hrozně moc líbilo! :)
    A četla jsi ten dodatek na konci, jak si tam oba autoři navzájem psali? Protože tam je to vysvětlené a taky se tam právě dozvíš, který Will je čí. Greenův Will byl ten s normálními větami, s velkými písmeny a uvozovkami. Levithanův Will byl právě ten druhý a bylo to z toho důvodu, aby se dalo poznat, o kterého Willa zrovna jde, ale hlavně proto, že tenhle Will byl vnitřně rozervaný a dával tím svou rozervanost a rebelství najevo.
    Já si právě ty Levithanovy kapitoly užila mnohem víc než Greenovy, zbožňuju tu originalitu! :) Ale chápu, že to ne každému sedne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teď jsem na tu knihu koukala a nevím, jak u tebe, ale u mě se teda oba Willové střídají přesně po jedné kapitole, takže moc nechápu, co ti na tom přišlo matoucí :D

      Vymazat
    2. Sakra. :D Normálně poděkování čtu (protože jsem takový úchyl hledat jména reálných lidí, podle kterých jsou postavy pojmenovány), ale u téhle knihy jsem se na to zrovna vykašlala. Netušila jsem, že na druhé straně najdu nějaké dopisování! :D Teď už díky tobě vím, který autor mě bavil víc!
      No, a teď si to jdu teda dočíst.. :D

      Vymazat
  2. Po knize už pokukuji dlouho a tvá recenze mě navnadila ještě víc :) Trochu se sice bojím toho grafického provedení, ale myslím, že příběh je super. Nedávno jsem dočetla Příliš mnoho Kateřin a tam taky byly zkratky jmen (něco jako tady t. d. w. g) a tam mě to dost mátlo, tak uvidím, zda mi to bude vadit i zde...
    Tahle recenze se ti hrozně moc povedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! ♥ Příliš mnoho Kateřin jsem ještě nečetla a trochu mě to od čtení odradilo, ale jednou si to určitě přečtu! :)

      Vymazat
  3. Mě to grafické zpracování taky trochu dráždilo, ale nakonec jsem si zvykla, že jsem tak málem pak psala taky :D Četla jsem to teda ještě v angličtině, český překlad Drobka mě málem zabil :D Hrozně se mi to líbilo, hlavně ten konec :'))

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)