sobota 23. května 2015

Recenze - Spočítej hvězdy

Spočítej hvězdy - recenze

Autor: Lois Lowry(ová)
Počet stran: 125
Rok vydání: 2015 (originál již 1989)
Nakladatel: Argo

Anotace: Kniha světoznámé americké autorky, jejíž mnohonásobně vyznamenaný román Dárce se dočkal také filmové podoby, zavede čtenáře do Dánska v době druhé světové války. Dvě kamarádky Annemarie a Ellen si zatím válku nijak neuvědomují, pociťují ji snad jen v tom, že už se v obchodech nedá koupit tolik věcí, zvláště jejich oblíbených sladkostí. Válečné hrůzy však náhle a brutálně vtrhnou do jejich života, když Němci začnou v okupovaném Dánsku pronásledovat Židy. Ellen je totiž Židovka a ocitá se v ohrožení života. Annemariini rodiče se rozhodnou malou kamarádku své dcery zachránit...

Zkrácený děj:
Dánsko, období 2. světové války. Annemarie a její nejlepší kamarádka Ellen žily doposud normální dětství, pak přišla válka. Válka přišla, jejich dětství odešlo. Ellen byla totiž Židovka, a tím se všechno komplikovalo. Když Němci začali pronásledovat Židy, Ellen byla donucena se odtrhnout od své rodiny a stala se tak součástí Annemariiny rodiny. Jenže Ellen, která byla úplně odlišná od zbytku "své rodiny" budila u vojáků pochybnosti, a tak spolu s Annemarií, její matkou a mladší sestrou Kirsty odjeli na venkov za svým strýčkem Henrikem. Jenže v tuto krutou dobu byli němečtí vojáci všude.

Lois Lowry
Kniha se mi moc líbila. Jediná věc, která mě na knize štve je to, že je kniha hrozně krátká. Zrovna u téhle knihy bych řekla, že se mohla autorka rozepsat a prošťourat se dějem do kdejakých detailů. I když má kniha 125 stránek, četla jsem jí skoro 2 týdny. (A důvod? Škola... Teď jsme měli období, kdy jsme prostě psali za den několik testů, a jelikož se konec školního roku blíží, musela jsem si nějak opravit známky. No, ale teď jsou maturity, což pro mě znamená, že mi odpadá několik hodin.) Z těch dvou týdnů jsem však četla asi jenom dvakrát, protože jsem si na to zkrátka nebyla schopná udělat čas.


Spočítej hvězdy je přesně ten typ knihy, která "rychle odsýpá". Děj ubíhá opravdu rychle, což mi trochu vadilo a u některých scén bych ocenila to, že by autorka zaběhla do detailů. Příběh se mi zdá i celkem originální, protože vlastně většina knih o 2. světové válce se odehrává v Německu, Polsku a tak. Ale jen velmi málo knížek píše o tom, co Dánové udělali pro všechny Židy.

Věc, kterou moc nechápu je to, že Annemarii a Ellen mělo být 10 let, ale přitom se chovali tak minimálně na 14. Proč to ti autoři dělají? :D 10 let, vždyť to by byli ještě uplné děti a nějaká válka by je neohrozila, jelikož by jí ani nechápali. Časem by si na ní zvykli a považovali by jí jako nedílnou součást jejich života. Desetileté dívky by se rozhodně nepouštěli do nějakého plánu na únik, ve kterém mohli všichni přijít o život. Ale tak, v průběhu děje jsem si na to nějak zvykla.

Konec knihy byl dobrý a špatný zároveň. :D Celou dobu co jsem knihu četla jsem si přála aby to dopadlo dobře, protože kdyby to dopadlo špatně, tak bych se asi fakt zbláznila. Celý ten příběh jsem také prožívala z pohledu Annemarie, u které jsem vůbec neměla problém se do postavy vžít. Asi 10x se v knize objevilo scéna, kdy někdo zaklepal na dveře. Tyhle scén jsem strašně nesnášela! :D Protože vždy když někdo zaklapal jsem věděla, že se stane něco hrozného... Bože :D

Pro toho, kdo nečte anotace (jako třeba já) jenom "připomínám", že knihu napsala Lois Lowry, kterou můžete znát díky knize Dárce, která se loni dočkala také filmového zpracování. No a já se nějak nemůžu rozhodnout, která kniha se mi líbila víc, protože každá kniha je uplně jiná... Jedna kniha je postapokaliptická fantasy, a ta druhá je po většinou napsaná podle skutečné události.

Doporučení:
Spočítej hvězdy doporučuji určitě všem. Hodně lidí říká, že je to kniha spíše pro děti, ale já bych to asi doporučila všem, zkrátka si musíte odmyslet jejich věk. Krom toho děti tomu ani nemůžou rozumět. Jediné tedy, co mi vadilo je délka knihy, a proto dávám knize 4,7 hvězdiček :)

Doufám, že se Vám recenze líbila! Užijte si zbytek dne,
WeRonnie

8 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze! Dávám sledování budu ráda když třeba koukneš na můj blog: www.cairer-blog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Fíha, to znie naozaj zaujímavo. Vyzerá to ako ďalšia položka do môjho wishlistu. :D
    Pekná recenzia :)
    Zonia's Book World

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě je strašné, že všechny knihy o druhé světové zní zajímavě. Ale tuhle asi upřímně vynechám, u toho Dánska to bylo z historického hlediska trochu složitější a tak. Jinak si dovolím nesouhlasit - desetileté děti válku chápaly, musely. Byla tam potřeba rychle dospět. :) Jinak pěkná recenze. :)

    http://hrbitov-meho-ja.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. To je opravdu vysoké hodnocení! :) O knížce už jsem něco málo slyšela, ale po tvé skvělé recenzi si ji rozhodně chci přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)