pátek 26. června 2015

Recenze - Elusion

Elusion - recenze

Autor: Claudia Gabel, Cheryl Klam
Počet stran: 296
Rok vydání: 2014
Nakladatel: CooBoo

Anotace: Chcete žít v bezproblémovém světě, kde se splní každé vaše přání? Chcete mít možnost vybrat si libovolné místo na Zemi či ve Vesmíru a v okamžiku se tam ocitnout? Chcete zapomenout na svůj reálný život a dělat si, cokoli jen chcete? V tom případě vítejte v Elusion – v dokonalém virtuálním světě. Regan byla vždy velkou zastánkyní Elusion, ještě aby ne – její otec tento nový svět naprogramoval a její nejlepší kamarád Patrick teď řídí firmu, která tuto snovou virtuální realitu vydává. Avšak od otcovy nečekané smrti do Elusion nevstoupila. Navíc se začínají šířit zvěsti, že celý program není tak bezpečný, jak tvrdí oficiální představitelé firmy. A tvrzení o návykovosti a nebezpečnosti přicházejí i z velmi důvěryhodných zdrojů – například od Joshe, absolventa vojenské akademie a skvělého programátora. Regan se pustí do osobního vyšetřování a postupně odhaluje spletitou síť lží a tajemství. A zjistí, že bude muset volit mezi láskou a věrností… a její rozhodnutí ovlivní životy milionů lidí. Fantastický příběh z blízké budoucnosti o svůdné povaze virtuálního světa, v němž můžete uskutečnit všechno, co chcete.

Zkrácený děj: Žijeme v budoucnosti, která není zase tak dokonalá, jak si všichni myslí. Nedostatek kyslíku, kyselé deště, málo prostoru, zkrátka né moc dobré podmínky k životu. Útěk do imaginárního světa není už tak těžký, stačí zapnout Ekvip a hurá do Elusion! V takovém světě žije Regan. Nedávno zemřel její tatínek a ona se teď vyrovnává s jeho ztrátou. Právě její tatínek vynalezl Elusion. Jenže i tento geniální "vynález" má své mouchy. Co když Elusion způsobuje smrtelné zranění?
Autorky :)

Na rovinu musím říct, že mě kniha poměrně zklamala. Od Elusion jsem neměla moc velká očekávání, ale stejně jsem nebyla při čtení spokojená. Možná jste si všimli, že knihu nenapsala jedna autorka, ale hned dvě. A já jsem si celou dobu říkala ať na to zapomenu, protože jak se znám, místo abych si čtení užila, bych hledala, jestli náhodou někde nepoznám, že to píše někdo jiný. Jenže jak jsem to četla dlouho, tak jsem na to opravdu zapomněla a vzpomněla jsem si až na konci knížky. A na co jsem přišla?

Začátek Asi první dvě třetiny knihy mě nebavili. Skoro vůbec. Hlavně jsem nesnášela, když někdo navštívil Elusion a autorka tam začala dopodrobna popisovat okolí (který bylo mimochodem hodně podobný našemu okolí, ale u nich už tohle není, takže pro ně je to úplně něco dokonalého, a to mi přišlo trochu stupidní, ale zároveň zajímavé...). Ale těch posledních 100 stránek! To bylo něco :D :D Najednou se to celé obrátilo a mě to začalo opravdu bavit. Vypadalo to, jako by se autorka probudila a psaní začala brát vážně a zároveň zábavně. V tu chvíli jsem si uvědomila, že knihu psaly dvě osoby. Dvě zcela odlišné spisovatelky.
2. díl - originální obálka

Konec byl opravdu skvěle vymyšlený a po dočtení knihy jsem jenom vzdychla, protože byl konec. Strašně se těším na další díl - doufám, že u nás vyjde dříve, než to celé zapomenu :D. Bez toho konce bych knize dala nízké hodnocení, ale ten konec mě tak překvapil, že knize dávám 4,2 hvězdičky.

Snad se Vám recenze líbila :)
P.S.: Moc se omlouvám, že tak dlouho nevyšel žádný článek, ale já jsem neměla čas a ani náladu kvůli té škole :\ Nicméně, dneska mi začínají prázdniny! Je tu ještě nějaký nešťastlivec, který jde do školy ještě příští týden?
P.P.S.: Asi tak před měsícem, jsem tu furt kecala o soutěži, jenže - jak už jsem řekla - neměla jsem čas. Takže už brzy se můžete těšit na recenzi na knihu, o kterou budete soutěžit, a hned na to příjde ta slibovaná soutěž!
To by bylo všechno, užijte si si víkend a začínající prázdniny! :) WeRonnie

2 komentáře:

  1. Mě zaujala kniha hlavně obálku, která vypadá jako příbuzná se Selekcí. Nevim proč, ale ve wishlistu jsem ji ještě napsanou neměla, každopádně bych si ji chtěla zkusit přečíst, už jenom za obálka. :3 :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)