úterý 18. srpna 2015

Recenze - Škola dobra a zla

Škola dobra a zla - recenze

Originální název: The School for Good and Evil
Autor: Soman Chainani
Počet stránek: 416
Rok vydání: 2014 (originál 20013)
Nakladatel: CooBoo

Anotace: Sophie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až ji unesou… Takhle začíná knížka Škola dobra a zla. Sophie pochází z města, ze kterého se pravidelně jednou za čtyři roky ztrácí dvě děti. Všeobecně se tvrdí, že je unáší tajemný profesor ze Školy dobra a zla a že na té škole pak studují. Vybírá vždycky jedno nejhezčí a nejhodnější děvče (nebo chlapce) a pak jeho naprostý protiklad. Jedno dítě je předurčeno stát se kladnou pohádkovou postavou a druhé zápornou. Několik let nato, co se děti ztratí, je obyvatelé města nacházejí v ilustracích knih, které se záhadně objevují v místním knihkupectví. Všem dětem tajemný profesor nahání strach a nepřejí si, aby je unesl. Jedinou výjimkou je Sophie – ta se už nemůže dočkat, až z města zmizí…

Zkrácený děj: Dvě nejlepší kamarádky - Agáta a Sophie - žijou ve vesnici, kde už po desetiletí mizejí děti. Vždy zmizí jedno krásné hodné dítě, to druhé je pak zlé a ošklivé. Odvádí je Školník, který hodné a krásné dítě předá Škole dobra a druhé dítě je předáno "do spárů" Školy zla. Letos si je Sophie jistá, že právě ji si Školník odvede a jí se tak splní sen studovat ve Škole dobra, kde si najde i svého prince. Je si jistá ještě jednou věcí, její ošklivá nejlepší kamarádka Agáta pojede s ní do školy zla. Prostě musí. Měla pravdu, Školník opravdu přišel, ale všechno není tak, jak si to děvčata vysnila.

Můj první pocit byl něco asi jako: "Pohádka? No tak to asi uplně ne. Na to už jsem stará". Jak jsem si něco takového mohla myslet?! Tak nějak jsem si uvědomila, že na pohádky nebudete nikdy staří. Kniha je úžasná i po grafické stránce. Obálka mi nejdříve přišla zvláštní, ale po chvíli jsem si ji zamilovala. Škola dobra a zla je navíc doplněná opravdu skvělými kresbami.

Řekněme, že začátek knihy byl nudný. Občas jsem se v tom ztrácela a zkrátka mě to moc nebavilo. Ale druhá polovina knihy, to bylo něco! :D Do Agátiny postavy jsem se vžila a nějak mi nešlo se od knihy odtrhnout. Za to Sophie...


Škola dobra a zla je velmi vtipná a poučená. Ano, sice se to nezdá, ale z každých kapitol plynou ponaučení.  Kniha je sice doporučována čtenářům od 10 let, ale po vlastní zkušenosti bych řekla, že je vhodná pro všechny věkové kategorie.

Jediné co mi trochu vadilo na knize bylo to, že se to celé vleklo. Znáte ten pocit, když si myslíte, že jste přečetli tak 2 stránky, ale ve skutečnosti jste jich přečetli 5x tolik? Tak tady je to přesně obráceně. Čtete a myslíte si, jak jste přečetli desítky stránek a ono ne. A když knížka má více než 400 stránek, tak pro mě to byla záležitost na několik dní. Tedy alespoň tak jsem to měla já. Třeba jenom já jsem ta divná. :D

Doporučení a hodnocení: Nicméně Knihu doporučuji opravdu všem! Obzvláště těm, co mají trochu skleslou náladu a potřebují si přečíst něco, co jim tu náladu zvedne ... pohádku! Jediné co mi tedy vadilo byla ta vleklost, takže dávám 4,7 hvězdiček. :)

Upřímně doufám, že se Vám recenze líbila, protože mi příjde, že už jsem vyšla ze cviku jak už jsem dlouho žádnou recenzi nenapsala.
Mějte se a smějte se! :D Kde jsem to jen slyšela?
WeRonnie

2 komentáře:

  1. pekná recenzia :) strašne pútavo píšeš :) aj preto som ťa zatagovala to CHocolate book Tag, ktorý (chvalabohu) nie je skoro vôbec známy. Dúfam, že ho vyplníš a potom nám nechaj v komente link :) Tešíme sa na tvoje odpovede :)

    http://booklovers-world.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc děkuji :) To mě potěšilo, určitě dám vědět ;)

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)