sobota 9. dubna 2016

Recenze - Artyčoková srdíčka

Artyčoková srdíčka - recenze

Autor: Sita Brahmachari(ová)
Originální název: Artichoke Hearts
Počet stran: 302
Rok vydání: 2016 (originál 2011)
Nakladatel: Slovart

Anotace (Databáze knih): zde

Miře je čerstvě 12 let, tudíž je kniha označována jako dětská. Kdybych ale já tuto knihu četla v době, kdy mi bylo nějakých 11 let, asi bych měla na nějakou dobu takovou menší depku. Kniha je sice o lásce, ale mnohem podstatnější téma v knize je smrt a vyrovnání se s ní.

Už na začátku knihy poznáme, že Mira pochází z poněkud zvláštní rodiny. Samozřejmě v tom dobrém smyslu. Kromě Miry je velmi důležitá postava právě její babička Josie, která umírá a v knize přesně vidíte, jak se z relativně "zdravého" člověka stává troska (promiňte mi to, ale přesně takhle to je). Nejhorší na tom je, že její babička byla skvělá, opravdu úžasná. Obě toho měli hodně společného a mně osobně se nejvíce líbila vyprávění babičky Josie. Ta vyprávění z minulosti byla opravdu hodně procítěná, takže jsem neměla nejmenší problém se Mirou ztotožnit a prožívat to s ní.

Když někdo umírá, tak je všechno, co řeknete a uděláte, důležitější než normálně. Když někdo
umírá tak si všímáte... vlastně všeho. Všechno se pohybuje zpomaleně.

Další důležitou osobou je Pat Printová, což je spisovatelka a chvíle s ní byli nejen zábavné, ale i poučné, protože tam říkala i různé typy a rady pro budoucí spisovatele a právě Pat dětem dala úkol si psát deník. A samozřejmě Jidé. Kluk se zvláštním jménem (abych řekla pravdu, všechny ty jména jsou vtipná a divná), do kterého se Mira zamilovala a jeho minulost také hrála v knize důležitou roli.

Jak už jsem tedy zmiňovala, Miře je 12 let, ale kdybyste to nevěděli, neodhadli byste jí míň jak 15 let. Protože to, jak se s tím vším vyrovnává a jak jedná... to rozhodně nepasuje v 12 leté dívce, která jediné, co by měla řešit je první menstruace (pardon, ale to jsem si nemohla odpustit, protože v knize se o tom baví nejmíň desetkrát :D ).

... a ještě kravatu... abych v krku dokázala udržet ten tvrdý chuchvalec slov, která polykám.

Artyčoková srdíčka rozhodně není odlehčující kniha a u které se celou dobu budete válet smíchy. Sice ano, milé a vtipné části tam jsou taky, ale stále převažují ty vážné a procítěné části. V knize je celá řada naprosto úžasných citátů a myšlenek a kdybych si je měla všechny označit, ani byste neviděli stránky přes ty zelené papírky (viz foto) a proto jsem vybrala tři pro mě nejlepší.

Líbilo se mi to 'moderní slunce', protože je hodně staré, ale svým způsobem je pořád nové. Každý den zapadá a pak zase vychází... Každý den, když se vzbudíme, je zase nové.

Knihu bych doporučila rozhodně všem, nenechte se rozhodit tím, že je to dětská kniha. Myslím že občas to chce nějakou změnu. Já jsem za tu změnu dost ráda. Knize dávám 4,7 hvězd! ♥

Chtěla bych moc poděkovat nakladatelství Slovart za to, že mi poslali knihu na recenzi!! ♥

Mějte se skvěle, a užijte si víkend!
WeRonnie

2 komentáře:

  1. Knihu jsem také četla a mám stejný názor! :)
    Škoda, že je to řazeno do dětské literatury, protože kniha má pointu, kterou prostě děti nepochopí :/
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, já vím, také jsem četla tvou recenzi :D :D tvoje je taky super! A děkuju :3 ♥

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)