neděle 15. února 2015

Recenze - Eleanor & Park

Eleanor & Park - recenze

Autor: Rainbow Rowell(ová)
Počet stran: 328
Rok vydání: 2014
Nakladatel: Yoli

Anotace: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.


Tato kniha je psána z pohledu dvou hlavních postav. Eleanor a Parka. Eleanor je přesně taková ta podivínka, které se s někým ve škole nebaví a snaží se být neviditelná. To se jí ale ani trochu nedaří. Má sytě zrzavé vlasy, do kterých si splétá různé šátky, gumičky a náramky a je tak nějak.... tlustá. Její vzhled na okolí přímo řve, takže nemůže zůstat nepovšimnuta. Žije v chudé rodině s matkou a nevlastním otcem, kterého nenávidí, protože on má dost násilnické sklony a několikrát už na ní vztáhl ruku. Dokonce ji vyhodil z domu, kam se vrátila až po roce. Park je obyčejný Asijský kluk, který miluje komiksy. Je také poměrně osamělý a raději se drží zpátky od ostatních. Parka jsem si oblíbila, ale Eleanor mi tedy moc nesedla. Nelíbilo se mi moc to, jak se chovala. Nevím no, zkrátka mi nebyla sympatická, což je mi docela líto.

Abych řekla pravdu, kniha mě trošku zklamala. Očekávala jsem od toho mnohem víc. Čekala jsem větší romantiku, na kterou jsem se těšila a kvůli tomu jsem si také knihu přečetla. Nicméně u knihy jsem se pobavila a zařadila bych ji spíše do oddechového čtení. Kniha se odehrává v roce 1986, což nechápu, protože jediné, co tu dobu připomínalo je to, že používali Walkmany. Krom toho v knize se posmívali Eleanor, že je "ta tlustá chipmunčice Eleanor", jenže film Alvin a Chipmunkové 2 šel do kin až v roce 2009... :D Ještě tam bylo že koukali na nějaký film z roku 1999, jenže jsem už zapomněla jméno. Pardon, ale já to prostě musela napsat :D
Eleanor a Park. Přesně si
vybavuji tuhle scénu :(

Na konci knihy jsem brečela, ale né proto, že to skončilo smutně. Ale proto, že to neskončilo nijak. Byla jsem smutná z toho, že jsem nevěděla, jak to skončilo. Hodně lidí, co E&P četli říkají, že kniha by mohla být o ty dvě slova delší a já jsem s nima. Jen ty dvě slova! To by mi ke štěstí stačilo. Ten konec je napsaný tak, že to na Vás působí asi tak, že následuje ještě pár stránek, ale někdo Vám je musel vytrhnout, protože na konci není ani poděkování, nic! Přesto, že jsem hrozně naštvaná, autorku obdivuji za to, že tohle dokázala ve čtenářích vyvolat.

Eleanor :D :D Přesně takhle jsem
si ji při čtení představovala.
Ve většině knížek, co jsem četla a byli napsány ze dvou (a více) pohledů jsem se moc nevyznala. Často jsem musela několik stránek otočit, abych si vzpomněla, o kom se teď vlastně mluví. U Eleanor & Park ale ne. Kniha je totiž psána v erformě, takže to šlo vždycky díky osobám dobře rozeznat (Je to srozumitelné?). Bylo úžasné sledovat, jak se postavy během příběhu měnili a zlepšovali. Také se mi moc líbí obálka. V jednoduchosti je krása a já jsem ráda, že Nakladatelství Yoli nechalo původní obálku. Nejvíce se mi z obálky líbí ta bublinka :D


I přes ty chyby, co jsem Vám tu napsala, se mi kniha líbila, ale nenadchla mě tak, jak jsem myslela. Každopádně autorčin styl psaní se mi opravdu hodně líbil, takže plánuji, že si přečtu ještě nějakou její knihu. Eleanor & Park dávám 4,3 hvězdičky :) WeRonnie

Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím e-shopu Arara.cz. Odkaz na knihu zde. Moc moc děkuji! :)

8 komentářů:

  1. Knihu jsem také četla, začátek a průběh příběhu mě zaujal a moc se mi líbil, ale ten otevřený konec ... nesnáším otevřené konce. Ale to nemění nic na tom, že bych si chtěla přečíst další knihu od této spisovatelky. Závěrem děkuji za pěknou recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Co se týká těch dvou chybějících slov, schválně jsem si kvůli tomu sehnala anglickou verzi, kde to jsou tři slova, což znamená jediné - "I love you", "Miluju tě". Takže ano, taky mě mrzí, že to je tak nějak neukončený, ale ty chybějící dvě slova mi zas tak nevadí, můžu si to domyslet. No dobře, nejradši bych je do té knihy vlastnoručně vepsala, bohužel ji mám z knihovny :( Každopádně moc hezká recenze! :)
    http://bettykomrska.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neřekla bych, že je to tak jednoznačné, může to být i "I miss you" - Chybíš mi a našla bych ještě několik dalších. Nemyslím si, že by Eleanor řekla něco tak jednoznačného. Nicméně díky za tvůj názor a taky za komentář :)

      Vymazat
  3. Mě zklamala teda dost. Četla jsem ji ještě v té první vlně propagandy, kdy ji každý vychvaloval, tak jsem se těšila na úžasné dílo, které ale nepřišlo. Příběh je obyčejný a taky bych to označila jako oddechové čtení, navíc ty detaily v letech tomu moc nepřidávají no. Popravdě teď už mi kniha leze krkem a znovu si ji číst rozhodně nebudu :) Ale hezky napsaná recenze, dost s tebou souhlasím, i když trochu víc negativně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to je mi líto, že se ti tak nelíbila :\ Jinak děkuju :)

      Vymazat
  4. Kniha sa mi páčila, až na ten koniec.. No des! :D ako ako mám vydedukovať aké tri slová tam napísala?! nahnevalo ma to.. Inak tie obrázky v článku sú moc pekné, konečne si ich viem predstaviť :)
    www.gummybaum.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si jí teda představila hned, takže když jsem pak viděla tyhle obrázky, zjistila jsem, že jsem si ji představovala celkem stejně. :) Jinak s tím konec naprosto souhlasím!

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)