úterý 2. května 2017

Recenze - Sůl moře

Sůl moře - recenze

Autorka: Ruta Sepetys
Počet stran: 352
Rok vydání: 2016
Nakladatel: CooBoo
Anotace (ereading.cz): zde


Rok 1945. Čtyři lidé. Čtyři příběhy. Jedno ale mají společné, jejich osud.
Joana. Milá, laskavá a úžasná žena, která dostala možnost jít pracovat do Německa a být považována za Němku, avšak ani to jí nepomohlo a ocitla se v uprchlické skupině mířící do Gotenhafenu, přístavu, který měl všechny zachránit od útočícího Ruska. Joana se díky svým zdravotnickým studiím stala neoficiální ošetřovatelkou a díky tomu se přednostně dostala na loď spásy.
Florian. Na první pohled obyčejný rekrut, ale ve skutečnosti skrýval spoustu nebezpečných tajemství. Pracoval pro velice důležité německé lidi, před kterými se teď skrývá a snaží se od nich dostat co nejdál.
Emilia. 15 letá polská dívka, která se těhotná vydává za Němku, aby zachránila jak sebe, tak svou holčičku. Florián jí zachránil život před německým vojákem a od té doby cestuje Emilia s ním.
Alfred. Mladý chlapec, který Hitlerovu ideu bere až příliš vážně a stává se z něj blázen, který by udělal vše pro svou slávu. Na druhou stranu je vystrašený a nejvíce by se chtěl vrátit ke své neopětované lásce Hannelore. Slouží jako posádka lodi.
Ti všichni se setkají na lodi jménem Wilhelm Gustloff a všechny potká stejný osud. Strašlivá katastrofa.

Sůl moře určitě velká spousta z vás zná a určitě několik z vás ještě před rokem netrpělivě čekali na to, až kniha vyjde. Autorčina první kniha, V šedých tónech, u mě měla velký úspěch a tak jsem se nemohla dočkat, až vyjde právě Sůl moře. K mému milému překvapení jsem na konci knihy zjistila, že obě její knihy jsou propojené. Sice minimálně, ale jsou. A můžu vám zaručit, že komu se kniha V šedých tónech líbila, tato se jim zaručeně líbit také bude.

Sůl moře je velmi dojemný a krásný příběh, odkrývající lásku i bolest, který převypráví tragický příběh a obrovskou pohromu, o které se ale zdaleka nemluví tolik, jako o zkáze Titaniku, který měl několikanásobně menší ztráty než právě loď Wilhelma Gustloffa. S počtem obětí kolem 10 000 se totiž stala největší námořní tragédií.
Začátek příběhu se podle mě velmi táhl, naopak konec uplynul strašně rychle, až jsem se divila, že už kniha skončila. Vyprávění mi opravdu sedlo a ráda jsem si ještě rozšířila obzory ohledně této významné události za 2. světové války. Také se mi líbilo, jak byly jednotlivé příběhy (postavy) do sebe zapletené a postupně všechny začaly dávat smysl. Proto knihu hodnotím 4,6/ 5.

Nakonec bych ještě chtěla mockrát poděkovat portálu eReading.cz za poskytnutí knihy na recenzi. E-knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)