středa 23. prosince 2015

Recenze - Všechno, úplně všechno

Všechno, úplně všechno - recenze

Autor: Nicola Yoon(ová)
Orig. název: Everything, everything
Počet stran: 296
Rok vydání: 2015
Nakladatel: Jota

Anotace: Tato originální prvotina vypráví o dívce, která je doslova a do písmene alergická na celý svět. Je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Když se ale do sousedního domu přistěhuje nová rodina a s ní i kluk jménem Olly, začíná se odvíjet komplikovaná „lovestory“, která obrátí naruby všechno, úplně všechno, co osmnáctiletá Madeline dosud znala. Neotřelý milostný příběh je zajímavý i svým zpracováním – obsahuje Madelininy deníkové záznamy, poznámky, tabulky, seznamy či ilustrace. Ahoj. Jmenuji se Madeline Whittierová a jsem nemocná. Moje nemoc je vzácná a málo známá. Jsem totiž alergická na celý svět. Vůbec nevycházím z domu, nebyla jsem venku celých sedmnáct let. Jediní lidé, které vídám, jsou moje máma a ošetřovatelka Carla. Ale pak se jednoho dne u vedlejšího domu objevilo stěhovací auto. Vykoukla jsem z okna a uviděla ho. Byl vysoký, štíhlý a celý v černém – černé triko, černé džíny, černé tenisky a černá pletená čepice, která mu zakrývala vlasy. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala. Jmenuje se Olly. Možná že nemůžeme předvídat budoucnost, ale některé věci přesto předpovědět můžeme. Například to, že se do Ollyho zamiluju, je jisté. A téměř jisté taky je, že to bude katastrofa. Příběh o bezmezné radosti i nekonečném smutku, které zažíváme, když prorazíme stěny své ulity a kvůli lásce uděláme něco úplně bláznivého (a smrtelně nebezpečného).


Zkrácený děj: Osmnáctiletá Madeline trpí velmi vzácnou nemocí, zvanou SCID (často se jí i říká nemoc dětí z bubliny), což v podstatě znamená, že je alergická na celý svět. Například na vůni parfému nebo nějakého koření v jídle. V podstatě i na samotný vzduch, kdyby byl jen trochu znečištěný. Kvůli tomu Madeline už 17 let nebyla Venku (ano, s velkým V). Do sousedství se ale přistěhuje zvláštní rodina a Madeline se zakouká do jejího nového souseda, Ollyho.

Začněme tím, že kniha byla prostě úžasná. Překvapilo mě, kolik úžasných psychologických myšlenek tam bylo. Když jsem se dostala přes prvních pár stránek, řekla jsem si, že tohle je přesně knížka pro mě! Kniha je autorčina prvotina, tak snad vydá ještě nějaké knihy.

Námět knihy je opravdu geniální a v knize je také zajímavé pozorovat vztah matky s dcerou, který je opravdu výjimečný, jelikož Madeline před svou matkou nemá žádná tajemství, nikdy ji nelhala a veškerý svůj čas tráví spolu. A pak přišel zvrat a ony se začaly odcizovat, no, zkrátka to bylo zajímavé.

Celá knížka je doprovázena nádhernými obrázky, záznamy, e-maily a poznámkami, které dodají knize tu správnou atmosféru. A právě proto se kniha čte až neuvěřitelně rychle. Kdybych nemusela druhý den brzo vstávat do školy, tak bych snad knihu přečetla i za ten jeden večer. Nicméně jsem opravdu bojovala s odložením knížky. Ačkoliv mi bylo líto nějakých scén, u kterých se autorka mohla více rozepsat, protože kniha má pouze 296 stran a z toho je podle mě minimálně na 20 stránkách nějaká ta ilustrace. A někdy tam jsou kapitoly, které mají třeba pouze 4 řádky a stránka je jinak prázdná.

Doporučení a hodnocení: Jediné, co na knize není dokonalé, je obálka. Minimálně ta česká. Jinak knihu teď už řadím do svých několika nejoblíbenějších knih, tudíž dávám i štítek "Doporučené knihy". Knihu Všechno, úplně všechno bych ohodnotila plným počtem hvězd, ale přece jenom jsem tu vytkla pár věcí, takže knize dávám 4,8 hvězdiček! :)

Chtěla bych ještě moc poděkovat E-shopu dobre-knihy.cz za to, že mi knihu poslali. A určitě se koukněte na jejich stránky, protože všechny knihy tam mají za super cenu! :)

Snad se Vám recenze líbila a na konec Vám všem chci ještě popřát hezké Vánoce a celkově svátky! :) Možná tu zítra bude i nějaký Vánoční článek, ale to ještě nevím, každopádně jestli víte o nějakém Vánočním TAGu, tak mi určitě dejte vědět!
WeRonnie

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Už dlho som na knihu pozerala, ale myslím, že až ty si ma presvedčila. :)

    http://booklovers-world.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Po téhle knížce taky pokukuji :) A po dočtení tvé recenze mám chuť napochodovat do knihkupectví a pustit se do ní hned :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)