středa 29. října 2014

To-Be-Read #9 - Vypravěčka

Ahoj,
dneska Vám tu představím další knížku, která je teď horkou novinkou a přemýšlím jestli si jí koupit nebo ne, protože mně přijde fakt skvělá a zatím ta hodnocení taky vypadají velmi slibně. Na Databázi knih je hodnocena 94 procenty což je opravdu dobré ale zatím se to tak nemůže brát protože je kniha v prodeji asi 3 týdny a hodnotilo ji přibližně 30 lidí.


Krásná obálka co? :3 :D

Anotace: Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem – se smrtí matky. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže – byla by to vražda, nebo vykonání spravedlnosti na tyranovi? Kontroverzní brilantní román o vině a trestu americké bestselleristky Jodi Picoultové.

Já znám Jodi Picoult především kvůli díky knize Je to i můj život a za tuto knihu dostala i Jodi ocenění. Bohužel jsem asi před rokem viděla film ale nevěděla jsem že je to podle knihy a moc toho lituji, ale někdy si určitě tu knihu přečtu!

Jak vidíte tak Vypravěčka je další bestseller této autorky.

Tady jsem si dovolila zveřejnit komentář na tuto knihu, který se mi velmi zalíbil:
   "Ani v nejmenším jsem nedovedla odhadnout, jak moc mě tahle kniha zasáhne. A ne pro ty jadrné popisy toho, co se dělo v koncentrácích, jako hlavně pro svoji myšlenku.
   Zabít, či nezabít? A když ano, je to vůbec trest?
Autorka tu dokázala něco hrozně těžkého, totiž v lidském světle popsat člověka, kterého bychom normálně nazvali zrůdou. Ukázala, že to není a nikdy nebylo tak snadné. Nic není jen černé anebo bílé, spíš jsou to odstíny šedi - chraň bůh, ne tamty!
Tohle je kniha, na kterou se jen tak nezapomíná, která se uhnízdí ve vašem srdci a donutí vás nad svým obsahem ještě dlouho přemýšlet. Není to oddechové čtení, je to čtení pro ty, co si chtějí knihu pamatovat, kteří chtějí, aby jim pár napsaných slov navždy změnilo pohled na svět.
   Vážně se mě to niterně dotklo a já za to autorce děkuju. Děkuju jí za ten jiný pohled, děkuju ji za ty nezodpověditelné otázky a děkuju jí za tu myšlenku, kterou protkala celý svůj příběh.
   Nemůžu říct, že jsem si to užila - takové věci se neužívají - ale bylo mi potěšením!"
Tak co? Koupit nebo nekoupit? :D 
Doufám že se Vám tento článek líbil i když byl trochu neobvyklý :)

2 komentáře:

  1. Knihu už mám přečtenou a je úžasná! Hodně se mi líbila a určitě si ji přečtu znovu! :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)