úterý 2. února 2016

Recenze - V šedých tónech

V šedých tónech - recenze

Autor: Ruta Sepetys(ová)
Orig. název: Between Shades of Gray
Počet stran: 288
Rok vydání: 2013 (originál 2011)
Nakladatel: CooBoo


AnotacePíše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera k nim domů ale vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři. Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům jejímu otci podaří je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech. Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…


Zkrácený děj: 2. světová válka. Rusko se snaží získat pobaltské státy v čele s Litvou, ve které, včetně dalších statisíců lidí, žila i Lina se svojí rodinou. Litva se stala válečným územím, tudíž všechny Litevce deportovali do Ruska. Linu, bratra Jonase a jejich matku čeká několika týdenní cesta v dobytčácích na Sibiř do pracovních táborů. Jejich peklo začíná.

Po dočtení jsem dlouho přemýšlela, co si vlastně o knize myslím. Už ze začátku se mi kniha zalíbila a postupně přirůstala k srdci a právě proto mě konec knihy tak zdrtil. Těšila jsem se na pořádné rozuzlení a celou dobu jsem byla napjatá, jak si autorka poradí se závěrem knihy. Takže mě poměrně zklamalo, jak to autorka dokázala takhle obejít, i když se jí to podařilo opravdu skvěle!

Lina, tedy hlavní hrdinka, je v knize zobrazená jako velmi chytrá a mladá dívka, která má talent na kreslení a kterou si zkrátka oblíbíte ať chcete, nebo ne. I zbylé postavy jsou skvěle propracované. Jsou normální a lidské. Ale nemyslím normální v tom smyslu jako ideální rodinka, která prostě nemá chyby. Nadevše milující rodinka, ani trochu sobecká. Sice ano, milující rodina to je, ale ne tak klišoidně, jako to je v jiných knihách, jestli mě chápete.

Na konci mě čekal epilog, který se odehrál několik let od poslední kapitoly. Musím přiznat, že to byl asi nejlepší epilog, který jsem četla. Proto knize nemůžu dát nic jiného než 4,9 hvězdiček!

Přeji krásný zbytek dne! :) WeRonnie

6 komentářů:

  1. Knihu mám doma už hodně dlouho, tak snad se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Na knihu už se taky dost dlouho chystám :) Nedávno jsem i někde četla, že snad má být i film :) Tak to bych se do ní měla pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ano, to, že má být film je uveřejněno už poměrně dlouho, ale nikde už není, kdy se začne natáčet, ani kdy by měl jít do kin nebo tak :\ :)

      Vymazat
  3. vypadá to jako silný příběh, určitě si to přečtu, díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)