středa 31. prosince 2014

Recenze - Chlapec na dřevěné bedně

Chlapec na dřevěné bedně - Recenze

Autor: Leon Leyson
Počet stran: 240
Rok vydání: 2014 (originál 2013)
Nakladatel: Fortuna Libri

Anotace: I v temných časech – zejména v temných časech – vyjde najevo síla a odvaha.
Leonu Leysonovi (narozen jako Leib Lejzon) bylo teprve deset let, když nacisté obsadili Polsko a jeho rodina byla donucena přestěhovat se do krakovského ghetta. S velkou dávkou štěstí, houževnatosti a odvahy Leyson přežil sadismus nacistů. Byly to především šlechetnost a vytrvalost jednoho člověka, muže jménem Oskar Schindler, které zachránily životy Leona Leysona, jeho matky, otce a dvou ze čtyř sourozenců.
Paměti dítěte ze Schindlerova seznamu zachycují s jímavou průzračností nevinnost malého chlapce a jeho střetu s nepředstavitelnou krutostí, bezprávím a zlem. Je pozoruhodné, že navzdory všemu utrpení, které paměti popisují, se jejich autor nenechal unést a zaslepit nenávistí a záští. Z každého řádku vyzařuje naděje, moudrost a lidská důstojnost. Tím jsou Leysonovy paměti výjimečné.

Leon Leyson
Chlapec na dřevěné bedně je naprosto úžasná kniha popisující příběh malého židovského chlapce, který přežil Holocaust. Příběh je velmi zajímavý a do detailů popsaný, protože je to příběh autora této knihy. 

Teprve desetiletý Leon si spolu se svojí rodinou prožil hotové peklo. Židé začali být utlačováni, nejdřív se s nimi přestali bavit nežidovští přátelé, potom nemohli navštěvovat parky, jezdit veřejnou dopravou a na oblečení museli nosit hvězdu. Ale nacistům to stále nestačilo a tak židy převezli do koncentračních táborů a nebo do Ghett. Leon a jeho rodina měli jak se říká štěstí v neštěstí a byli přepraveni do Ghetta, kde byli naprosto příšerné podmínky. Říkali si, že už to nemůže být horší, jenže se hrozně mýlili. Také se povídalo, že existuje takzvaný Schindlerův seznam.

Oskar Schindler byl německý obchodník, ale i přesto pomáhal židům. Zachraňoval jim životy tak, že je zaměstnával ve své továrně. Pravidla v Ghettech byla jasná. Pracuješ, jsi užitečný - žiješ. Nepracuješ, jsi nepotřebný - zastřelí tě. A jelikož byl Schindler Němec a nebyl to obyčejný prostý člověk, měl moc. Za účelem mít své zaměstnance blíž k továrně postavil pracovní tábor a tam poslal všechny své židy, ve skutečnosti to byl důvod, jak je ochránit před nacisty. Nějakým zázrakem (jak sám Leon říká) se skoro celá jeho rodina dostala do tábora a tamější podmínky jim připadaly jako naprostý blahobyt. Jenže tak to nezůstalo na dlouho... Zbytek Vám už neřeknu, protože kdybych s tím začala tak už nepřestanu a vypsala bych Vám sem celý děj (což už jsem částečně udělala).

Obálka knihy na mě působí dost zvláštně, ale moc se mi líbí. Když jsem prvně viděla knihu tak se mi obálka moc nelíbila, ale teď už se mi líbí hlavně proto, že jsem pochopila proč je na dřevěné bedně. Ta bedna mu v podstatě zachránila život. Leon byl totiž později zaměstnán v továrně, to mu bylo asi 14 let a jelikož byl na jeho věk hrozně malý, nedosáhl na páky u stroje a nechtěl přijít o práci, protože to by znamenalo jistou smrt. No a tak si stoupl na dřevěnou bednu.
Sice to na fotce moc dobře vidět nejde,
ale má to opravdu velké mezery
mezi řádky.

Jediné co bych knize vytkla je příliš velké řádkování, nebo prostě velké mezery mezi řádky a velká písmena. Kdyby to tak nebylo tak je nejspíš kniha poloviční. Každá stránka s novou kapitolou je nějak ozdobena a vypadá to opravdu dobře! Kniha je ještě na konci doplněna fotografiemi a při jejich prohlížení mi bylo ještě víc smutno, protože se vydání této úžasné knihy autor nedožil.

Mnozí z nás si takové věci už ani neuvědomujeme, říkáme sice že to muselo být hrozné, ale ve skutečnosti ani trochu nevíme, jaké to bylo zažít (a hlavně potom to přežít!). Tato kniha, spíš ten příběh by se měl ve školách stále opakovat a připomínat, že tohle by se už nemělo nikdy stát!

Doporučení a hodnocení: Tuto knihu velmi doporučuji! Není to sice ta nejemocionálnější (existuje to slovo vůbec? :D ) z toho období, ale i tak je kniha úžasná. Knize nemůžu dát nic jiného než 5 hvězdiček!
Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím webu MegaKnihy.cz

2 komentáře:

  1. Recenze se mi moc líbila, při čtení děje mi přejížděl mráz po zádech, muselo být hrozné žít v takových podmínkách. Přemýšlím, že si knihu také někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář, radu nebo připomínku :)